Medlemsbiljetter 2024 – Allsvenskan och OBOS Damallsvenskan på Grimsta
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IF Brommapojkarna
Glädje - Gemenskap - Göra sitt bästa

BP vidareutvecklar akademiverksamheten för flickor
2023-09-07 13:57

Som Sveriges största flickfotbollsförening med cirka 1000 aktiva flickor i åldrarna 6–19 år fortsätter vi nu att utveckla vår flickverksamhet. För sex år sen startade vi vår flickakademi och vi har utvecklat den stegvis för att inte få växtvärk. Det första steget var att skapa F19 och F17-lag, för att något år senare starta akademilag i åldrarna 11–15 år. Nu är det dags att ta det sista steget för att skapa liknande utbildningsmöjligheter för flickor som för pojkar och starta bägge akademiverksamheterna vid samma ålder. Under hösten 2023 kommer vi ta ut akademilag för flickor F11 och F10 och under 2024 kommer vi starta F9 och F8. Syftet och målet är, precis som hos pojkakademin, att fostra egna spelare till vårt seniorlag och i slutänden till svenska damlandslaget. 

 

Klubbdirektör Peter Kleve berättar: 
– BP har lyckats bra på pojk- och herrsidan med att utveckla och utbilda egna spelare från vår akademi till både vårt herrlag och i slutänden svenska herrlandslaget. Senaste samlingen för herrlandslaget så kallades åtta spelare som spelat ungdomsfotboll i BP från senast 11 års ålder. Av hela truppen på 26 spelare utgjorde BP dryga 30 procent.
– Nu vill vi ge våra flickor samma möjlighet till utbildning från samma åldrar. 

 

Kleve fortsätter
– Det som skiljer akademin från vår Basverksamhet är att vi där tillhandahåller utbildade externa tränare. För alla flickor inom bas- och breddfotbollen, mellan åtta och tretton år, har vi redan kommit i gång med extra träningar en gång i veckan, ledda av externa tränare via vårt koncept för extraträning, Spela Mera. Så alla flickor har nu möjligheten att få träning av externa och välutbildade tränare i BP. 

 

Viktigt för damlaget

BP har senaste åren tagit stora steg med damlaget, nu för andra året i OBOS Damallsvenskan. Men ungdomsverksamheten på flicksidan har inte haft samma framgångar med att ta fram egna ungdomsspelare till damlaget och landslaget.

 

Staffan Jacobsson sportchef Dam & DamU berättar: 
– För mig som sportchef för damlaget så är det väldigt viktigt att vidareutveckla flickakademin. Vi som klubb har satt upp en tydlig vision, och det var först i år, 2023, som vi nådde målsättningen med 30 % egna spelarna i damtruppen. Nu vill vi ta ytterligare steg med egenutbildade damspelare och redan 2024 är vår målsättningen 50 %. För att i framtiden sikta på att 75 % av truppen ska bestå av egenutbildade dampelare. En enormt tuff målsättning, som kräver att vi vidareutvecklar vår flickverksamhet. Men jag är så jäkla glad att vi får riktigt bra förutsättningar för flickorna.

 

Staffan Jacobsson fortsätter:
– Daniel Gunnars och de andra ledarna i damlaget visar stort intresse för akademin och det är väldigt kul. Vi kommer att ha ett nära samarbete mellan damlaget och akademin gällande målvaktsträning, fysträning, kostrådgivning, rehab och skadeförebyggande träning. Vi skissar även på ett faddersystem.


Nyhetsarkiv
 
Huvudpartners
Officiella partners